Subway bröd recept
Letar du efter ett Subway bröd som faktiskt efterliknar originalet? Jag har länge funderat på hur man gör riktiga Subway-mackor hemma och eftersom den trenden inte tagit fart (än) tyckte jag det var svårt att hitta ett bra och tydligt recept som verkligen återskapar smaken man får hos Subway, särskilt brödet med ost och oregano.
Nu hoppas jag att du har varit lika nyfiken som jag, för mitt mål har varit att ta fram ett enkelt recept som alla kan göra, och som ger dig goda och fluffiga subs. Jag kan dessutom lova dig att om du följer receptet kommer du genuint känna igen doften av Subway bröd redan från ugnen, men även formen, smaken, och konsistensen som vi är vana vid.
Utöver att få till rätt smak så har målet även varit att göra det nyttigare och med färre tillsatser. Här har jag optimerat receptet genom att testa det gång på gång för att behålla smaken och konsistensen jag var ute efter. Det blir med andra ord ett copycat recept som i slutändan är bättre än originalet. Hoppas du blir lika nöjd som jag!
Ingredienser
För att göra ost och oregano Subway bröd hemma behöver du:
- 360 ml vatten (35 grader varmt)
- 20 gram färsk jäst
- 30 gram socker
- 39 ml rapsolja (ca 35,8 gram i vikt)
- 1 ägg
- 15 gram pulvermos
- 570 gram vetemjöl special
- 10 gram salt
För toppingen behöver du:
- 1 matsked vitlökspulver
- 1 matsked torkad basilika
- 1 matsked torkad oregano
- 2 matskedar riven parmesan
Instruktioner - Så gör du
- Fyll bunkern/skålen med vatten och lös upp allt jäst.
- Häll i socker, olja, ägg och pulvermos.
- Tillsätt mjölet och kör igång maskinen på låg hastighet i ca 1 minut. Eller rör för ihop för hand.
- Kör maskinen i 6-8 minuter på låg hastighet, eller knåda degen för hand i minst 10-15 minuter tills degen gått ihop sig rejält och addera saltet på slutet av denna process. T.ex. sista minuten i maskin eller på slutet av processen om du gör detta för hand.
- Låt degen vila i 10-15 minuter.
- Flytta degen till en mjölad yta och skär upp degen i 4 lika delar.
- Forma varje del till en baguett om ca 26-27 cm (eller anpassa till din sub-form i silikon) och flytta över dem en och en till baguett/silkonformen. (Se till och säkerställ att baguetten går att lossa innan från bakbordet, till din hjälp kan du använda en tunn degskrapa för att flytta runt degarna med. Att ha ett mjölat bakbord förenklar och hjälper också.
- När alla baguetter ligger i baguettformen kan du spraya toppen och strö över toppingen.
- Snitta topparna med 3-4 ytliga skåror.
- Låt degen jäsa till ca 2-3 gånger sin ursprungliga storlek. Detta tar ca 1 timme.
- Grädda i 15-18 minuter på 190 grader i över och undervärme.
- Låt nu dina nybakade Subway-rolls svalna i formen i minst 20 minuter. (De ska inte kännas varma) när du tar i dem.
Nu är det bara att göra din egna hoagie roll eller Subway macka hemma efter smak och tycke! Du kan t.ex. göra en klassisk chicken teriyaki eller meatball sub. Det går även att ändra toppingen så som du vill ha den. Var kreativ!
Jag har även skrivit ett smashed burger recept, om du är ute efter ett till optimerat recept som går igenom allt.