
Subway bröd recept
Dela
Letar du efter ett Subway bröd som faktiskt efterliknar originalet? Jag har länge funderat på hur man gör riktiga Subway-mackor hemma och eftersom den trenden inte tagit fart (än) tyckte jag det var svårt att hitta ett bra och tydligt recept som verkligen återskapar smaken man får hos Subway, särskilt brödet med ost och oregano.
Nu hoppas jag att du har varit lika nyfiken som jag, för mitt mål har varit att ta fram ett enkelt recept som alla kan göra, och som ger dig goda och fluffiga subs. Jag kan dessutom lova dig att om du följer receptet kommer du genuint känna igen doften av Subway bröd redan från ugnen, men även formen, smaken, och konsistensen som vi är vana vid.
Utöver att få till rätt smak så har målet även varit att göra det nyttigare och med färre tillsatser. Här har jag optimerat receptet genom att testa det gång på gång för att behålla smaken och konsistensen jag var ute efter. Det blir med andra ord ett copycat recept som i slutändan är bättre än originalet. Hoppas du blir lika nöjd med din hemmagjorda subway som jag!

Subway bröd recept - Steg för steg
Ash
4.5 stjärnor baserat på 76 omdömen
Kategori
Bröd
Portioner
5 subs
Förberedelse
75 minuter
Tid
20 minuter
Ingredienser
11
Nu är det bara att göra din egna hoagie roll eller Subway macka hemma efter smak och tycke! Du kan exempelvis göra en klassisk chicken teriyaki eller meatball sub. Var kreativ! Det går även att ändra toppingen så som du vill ha den, men i receptet nedan har jag valt att göra ost och oregano Subway bröd.
Till detta recept använde jag vårt eget Subs & Hoagie Roll Kit som du kan köpa i vår butik här på pizzakit.se. I kitet får du med allt du behöver för att göra dina Subway mackor hemma.
Jag tycker att paninibröd av det här slaget är både mångsidigt och praktiskt att ha ett stabilt recept på, eftersom det är enkelt att baka. Hela familjen kan sedan göra sin egen panini och toppa med lite vad de vill.
Vill du spana in fler recept? Jag har bland annat skrivit ett smashed burger recept, om du är ute efter ett till optimerat recept som går igenom allt i detalj.
Ingredienser
-
800 g vetemjöl special
-
512 ml vatten (35 grader varmt)
-
15 g färsk jäst
-
46 ml rapsolja (ca 40 gram i vikt)
-
1 ägg
-
20 g pulvermos (pulver)
-
30 g socker
-
15 g salt
-
1 msk vitlökspulver
-
1 msk torkad basilika
-
1 msk torkad oregano
-
2 msk riven parmesan
Deg
Topping
Instruktioner
Enligt ingredienslistan: Väg upp mjöl, vatten, jäst, salt, socker, rapsolja och pulvermos, samt ställ fram ett ägg - allt i separata skålar.
Förbered även toppingen genom att röra ihop vitlökspulver, basilika, oregano och parmesan.Fyll en tillbringare med vattnet och lös upp all jäst i den. I en separat bunke eller direkt i köksmaskinens bunke: ha i allt mjöl, olja, ägg och pulvermos (vänta med sockret och saltet).
Tillsätt nu lite av vattnet i taget medan du rör om. Gör du det för hand så kan du använda en träslev och kör du i maskin så startar du på låg hastighet samtidigt som du börjar hälla. Detta bör inte ta mer än 2-3 minuter.
När allt vatten absorberats av mjölet kör du maskinen i 6-8 minuter på medelhastighet, eller knådar degen för hand i minst 10-15 minuter tills degen gått ihop sig helt och blivit mer tjock och slät.
Addera sockret och saltet sista minuterna i maskin eller om du knådar för hand. Se till att det sprider ut sig jämnt.Låt degen vila i 15 minuter, gärna lufttätt eller under en kökshandduk och flytta den därefter till en mjölad yta och skär upp i 5 lika delar på omkring 280 gram styck.
Forma dem till minibaguetter (för att få en bra utgångspunkt) och låt vila under lätt fuktig kökshandduk i 15 minuter.Forma nu varje del till en fullstor baguette på 30 cm och flytta över dem en och en till din baguette/silikonform.
Säkerställ att baguettedegen går att lossa från bakbordet (du kan använda en tunn degskrapa för att flytta runt degarna och lossa dem emellanåt). Att ha ett mjölat bakbord hjälper också.När alla baguetter ligger i baguetteformen sprayar du toppen med vatten och strör över toppingen. Klappa in det försiktigt så att det sätter sig i degen och undvik att spilla i formen för enklare rengöring.
Snitta topparna med 3-4 skåror och låt degen jäsa till ca 2-3 gånger sin ursprungliga storlek under en lätt fuktad kökshandduk. Detta tar ungefär 1 timme.
Grädda i 15-18 minuter på 190 grader med över och undervärme eller 180 grader varmluft.
Låt nu dina nybakade Subway-rolls svalna i formen i minst 20 minuter (de ska inte kännas varma när du tar i dem). Skär upp med en liten brödkniv och fyll med valfria ingredienser.
Anteckningar
Nedan hittar du fler anteckningar som bland annat innehåller tips på vad du kan göra med dina nybakade subwaybröd.
Degen
- Om du upplever att degen är för blöt/fuktig och svårarbetad, var inte rädd att låta den jäsa något längre innan du skär upp den i fem delar och formar till baguetter.
- När du formar baguetterna i silikonformen så kan du jämnt pressa ut degens kanter in i formens hörn. Detta gör det lättare för degen att jäsa in i hörnen så att du får till ett klassiskt lite mer fyrkantigt subwaybröd.
- Om du inte har bråttom med receptet så går det alldeles utmärkt att kalljäsa paninidegen. Minska i så fall mängden jäst till ca 8-10 gram och kalljäs degen i bulk. Dagen efter skär du upp degen i fem lika delar och jäser vidare i rumstemperatur i silikonformen innan du bakar av dem.
En fördel med kalljäsning är att degen blir enklare att hantera och forma vilket passar den som är ovan vid fuktiga degar och har svårt att hantera dem. Bra att veta ära att det blir en liten skillnad i smakprofil när du kalljäser degen. - Anledningen till att kryddblandningen ligger i ett metalltråg på bilden är för att du som är van vid att hantera degar ska ha möjligheten att spraya degen med vatten och sedan vända toppen direkt i kryddblandningen istället för att strö över. Då får du en lite jämnare yta och minimerar spill.
Brödet
- Måste man ha pulvermos i? Nej, det är helt valfritt, men pulvermoset brukar göra bröden fluffigare! Det är alltså bara pulvret du ska använda, du behöver inte tillaga pulvermoset till mos. Det finns inte så många olika att välja mellan i svenska butiker, så jag brukar använda pulvermoset från Felix, med så få tillsatta smaker som möjligt.
Frysa brödet
- Om du inte tänkt använda alla bröd samma dag så går de utmärkt att frysa ned! Låt svalna helt och linda in dem ordentligt i plastfolie och styckfrys dem. När de är redo att användas igen är det bara att tina i rumstemperatur ett par timmar. Hetta sedan upp din panini i ugn och toppa därefter med valfria grönsaker, så blir den nästan som färsk!
Extra tips
- Varma subs är godare, rosta dem i ugnen! Gör som Subway när du grillar mackan:
Först lägger du på proteinet, t.ex. kyckling, och en ost som smälter bra - jag gillar burgarcheddar. Positionera subwaymackan i mitten av ugnen med grillfunktion så att värmen träffar rakt på, då slipper du bränna den.
Observera att det bara tar någon minut innan det är färdigt, så håll koll. Därefter tar du ut den färdigrostade mackan och lägger på grönsaker och såser.
Lämna en kommentar här nedanför! Berätta gärna om du lyckades med receptet och vad du tyckte eller om du har frågor/förslag, så svarar jag snarast möjligt!
6 kommentarer
Helt fantastiskt!
Näst bästa hoagie/smörgås jag ätit tack vare brödet.
Jag fick låta det jäsa mycket längre tid vid varje tillfälle säkert pga kallt här hemma.
Jag använde 50/50 polenta/majsmjöl istället för potatismix.
Man får knåda länge för hand men jösses vad bra det blit
@Pontus – Tråkigt att receptet inte funkade för dig, något måste ha gått fel! Ska försöka hjälpa dig felsöka så det blir rätt så vi ger inte upp tycker jag. Har några detaljer på rak arm som jag tänker på:
- Det mest uppenbara felet jag kan tänka mig är att du råkat ha för mycket vatten. Förstår om du mätt och vägt rätt, men det är ju mer mjöl än vatten i receptet vilket i sig borde göra att det inte kan bli som en rinnig smet.
Ett sätt att lösa det på med all säkerhet är att måtta upp vattnet enligt receptet, och därefter tillsätta lite vatten i taget till mjölet medan du rör om med t.ex en slev. På så vis har du full kontroll över hur mycket mjölet absorberar vattnet. Har du vägt upp allt rätt så borde det ta allt vatten utan att bli rinnigt. Gör du detta är jag övertygad om att problemet är löst!
Men för säkerhetens skull så finns det även lite andra detaljer att ha i åtanke:
- Hur har du knådat degen? Först rör vi ihop allt, sedan låter vi degen knådas ordentligt, det tar längre tid när man gör för hand.
- Använde du vetemjöl istället för vetemjöl special? Vanligt vetemjöl är inte lika bra på att absorbera vatten, men så stor skillnad borde det inte blivit p.g.a. det.
- Hade du utgången jäst som inte aktiverats? Även detta borde inte gjort degen till en “smet” dock även om det påverkar. lite
Återkom bara! Hjälper dig jättegärna att få till receptet på bästa sätt. Det är många som använt detta recept och hört av sig om hur gott detta blivit, så det här ska vi klura ut!
Jag har nu även justerat instruktionerna lite för att göra det enklare för andra nybörjare tack vare din feedback. Så det var toppen att du hörde av dig!
Sämsta receptet jag testat! Blir inte en deg utan blir bara en smet som inte är så lätt att knåda för hand (omöjligt), på tok för lös på alla sätt, testade även på hälften att tillsätta mer mjöl för att faktiskt få en deg men inget av slutresultaten blev ens i närheten bra
Blev väldigt goda subs, smakar precis som en äkta Subwaymacka! Glömde snitta bröden men det gick bra ändå
Jag har prova jätte gott tack