
Mitt bästa focaccia recept
Dela
Vill du göra saftig focaccia? Krångla i så fall inte till det! Här kommer en enkel version som jag lovar kommer klå de allra mest avancerade recepten utan extra ansträngning. Mitt bästa focaccia-recept är nämligen kalljäst och knådfritt – resultatet blir ett riktigt fluffigt bröd!
Doppa direkt i olivolja, salt och peppar som förrätt, servera den som komplement till en huvudrätt, eller gör succé genom att fylla focaccian och bjuda på en dundermacka. Det här är äkta italienskt bröd – otroligt gott, populärt på restaurang och så mångsidigt det kan bli.

Focaccia recept - Saftig och kalljäst
Ash
5.0 stjärnor baserat på 12 omdömen
Kategori
Bröd
Portioner
1 bröd
Förberedelse
24 timmar
Tid
20 minuter
Ingredienser
7
Focaccia är ärligt talat bland det godaste jag vet, så det var viktigt för mig att verkligen få till det här receptet på rätt sätt men fortfarande hålla det enkelt.
Det här är ju ändå en äkta italiensk skapelse, och då vet vi att det är få råvaror som gäller, men med hög precision och kvalitet. Det italienska kökets mantra "less is more" stämmer faktiskt bra här, något focaccian bevisar.
Du kan dessutom bestämma formen själv beroende på kärlet du bakar i. Mitt recept fungerar lika bra i långpanna som i gjutjärnspanna, bakplåt och pizzapanna. Nu ska vi baka focaccia!
Ingredienser
-
500 g tipo 00 mjöl
-
400 g rumstempererat vatten
-
10 g färsk jäst
-
10 g salt
-
15 g olivolja
-
2-3 msk olivolja till pannan
-
2-3 msk olivolja
-
Flingsalt
-
Färsk rosmarin
Deg
Dag 2
Topping
Instruktioner
Förbered alla ingredienser genom att väga upp mjöl vatten, jäst och salt. Mjölet kan du ha i bunken där du sedan ska tillsätta resten av alla ingredienser.
Rör ihop till en deg
Lös först upp jästen i vattnet. Häll sedan långsamt i vattnet i mjölet medan du rör om med en slev. Tillsätt därefter 15 g olivolja (spara resten till pannan). När degen absorberat allt vatten och olivolja så kan du ha i saltet och röra om tills det fått en jämn spridning.
Du kommer nu ha en deg som är väldigt blöt och inte slät. Detta steg ska inte behöva ta mer än 5 minuter.Vila och vik degen
Låt degen vila och jäsa lufttätt i en timme.
Nu är det dags att vika: vik degen genom att dra den från ena kanten över till andra ett par gånger.
Täck sedan degen lufttätt och upprepa detta steg ca 3 gånger med en halvtimmes mellanrum (för varje vikning bygger du mer och mer gluten vilket ska vara märkbart då degen blir mer fast, slät och elastisk).Kalljäs över natten
Flytta degen till en jäslåda och ställ den i kylskåpet, se till att förvara den lufttätt. Den ska nu ligga i kylskåpet och kalljäsa över natten, eller minst 18 timmar.
Dag 2: flytta till form med olivolja
Ta ut degen från kylskåpet och ställ fram din långpanna, bakplåt eller annan form. Häll nu rikligt med olivolja i pannans botten och fördela den så att du täcker hela formen.
Lägg dina rena handflator i olivoljan och skrapa ut degen från lådan eller bunken du jäst den i och lyft över den till långpannan.Forma degen och jäs igen
Forma degen i pannan och försök att fördela den jämnt. Når den inte ut i kanterna direkt är det normalt. Du kommer även märka att den blir täckt med olivolja från pannans botten vilket är det vi vill.
Sätt på lock eller plasta in och jäs (proofa) degen vidare i rumstemperatur och kolla till den varje 30-60 minuter. För varje jäsperiod kommer degen både jäsa och slappna av och bli lättare att hantera och forma efter långpannan.
Fortsätt tills degen jäst ut i kanterna och uppnått önskad höjd på ca 3 cm. Du kommer se att degen är aktiv då det bildas fler och större bubblor för varje jäsperiod.
Förbered flingsalt, rosmarinkvistar och olivolja medan du väntar.Dags för dimples (gropar)
Tryck nu med lätta men bestämda fingrar ner degen till botten av långpannan medan du händerna framåt över degen för att bilda små gropar. En gång per yta räcker.
Det kommer bildas tydliga bubblor som ger en fluffig och lättare focaccia. Blir någon bubbla alldeles för stor kan du spräcka den genom att snärta eller nypa den (mindre bubblor vill du behålla för att karaktärisera ditt focacciabröd).På med toppingen
Fördela 2-3 matskedar olivolja på toppen tillsammans med rosmarinblad och kvistar, och avsluta med att strö över flingsaltet jämnt över focacciadegen.
Baka av focaccian
Ställ in focaccian i 15-20 minuter i mitten av ugnen på 250 grader (över- och undervärme) tills den fått fin färg.
Observera att luftbubblorna kan anta väldigt mörk färg, men detta kommer bara göra din focaccia mer smakrik.
Har du ett bakstål rekommenderar jag att ställa långpannan på bakstålet för att få en ännu krispigare botten.Ta ut och låt svalna
Ta nu ut din focaccia och flytta över den till ett avsvalningsgaller och låt den svalna några minuter - detta gör att botten behåller sin krispighet.
Nu är det bara skära upp! Ät som den är, doppa i olivolja med salt och peppar eller gör en focaccia-macka genom att fylla den med t.ex. ricotta och skinka. Njut!
Anteckningar
Ta del av mina anteckningar nedan för att få fler tips om hur du bakar, använder och förvarar din focaccia.
Förvaring
- Kan man frysa focaccia? I min familj tar ett nybakat focacciabröd slut i princip direkt, men om du mot förmodan skulle ha något över och vill förvara det så rekommenderar jag att frysa det. Detta gör du bäst genom att låta din focaccia svalna helt innan du skär upp och portionerar den i önskad storlek.
Linda sedan in varje enskild portion i plastfolie och lägg ner i en eller flera fryspåsar, beroende på hur mycket som blivit över. Placera därefter i frysen tills du vill använda dem. - Om du ska förvara din focaccia en kortare tid för att äta senare, upp till två dagar, så kan brödet förvaras i rumstemperatur. Skär upp den i valfri portionsstorlek, och förvara antingen i en lufttät burk/låda, eller linda in i plastfolie, aluminiumfolie och lägg ner i en påse.
Uppvärmning
- Det finns tre sätt jag rekommenderar att värma upp din focaccia på för bästa resultat. Den ska fortfarande vara saftig och fluffig inuti, men krispig och frasig på utsidan. Om du tagit ut focaccian ur frysen så är det bäst att låta den tina i rumstemperatur först. Nedan går jag igenom varje sätt att värma upp brödet på.
- Ugn: Sätt ugnen på 150 grader varmluft och lägg focaccian i mitten direkt på gallret i 5-10 minuter. Den kommer få lite mer färg så håll koll på den och känn efter tills den är genomvarm inuti och frasig utanpå.
- Stekpanna: Hetta upp en stekpanna i nonstick, gjutjärn eller kolstål på medelvärme och häll i lite olivolja. Lägg ner din focaccia och stek på båda sidorna tills den återfått sin krispighet och den känns varm och fluffig.
- Smörgåsgrill: Värm upp smörgåsgrillen och lägg i focaccian. Dra ner locket och pressa försiktigt. Låt det gå några minuter så kommer den vara som ny igen. Här kan du även passa på att öppna upp focaccian med brödkniv innan och fylla den med t.ex. ost och skinka för att göra en grillmacka.
1 kommentar
Så gott! Tydligt och enkelt recept