Focaccia recept

Mitt bästa focaccia recept

Vill du göra saftig focaccia? Krångla i så fall inte till det! Här kommer en enkel version som jag lovar kommer klå de allra mest avancerade recepten utan extra ansträngning. Mitt bästa focaccia-recept är nämligen kalljäst och knådfritt – resultatet blir ett riktigt fluffigt bröd!

Doppa direkt i olivolja, salt och peppar som förrätt, servera den som komplement till en huvudrätt, eller gör succé genom att fylla focaccian och bjuda på en dundermacka. Det här är äkta italienskt bröd – otroligt gott, populärt på restaurang och så mångsidigt det kan bli.

Focaccia topping - Varianter och inspiration

Mitt recept på klassisk focaccia är ett stabilt grundrecept som du kan toppa med vad du vill! I receptet nedan valde jag att ha olivolja, rosmarin och flingsalt, men vad mer passar till focaccia? Givetvis ska du få en lista med inspiration på topping:

  • Körsbärstomater, vitlök, basilika och mozzarella
  • Vitlök och färsk oregano
  • Citron, honung och timjan
  • Oliver och ricotta
  • Salvia, vitlök och brynt smör
  • Mozzarella, parmesan, basilika och oregano
  • Potatis, timjan och havssalt
  • Färsk jalapeño och honung

Bara fantasin sätter stopp, egentligen. Kommentera gärna vad du gillar att ha på ditt focacciabröd!

star
Tillbaka till blogg

8 kommentarer

@Marith Hej, kul att du ska göra focaccia!🌟

Formen jag använder oftast för det här receptet är 32 × 24 cm, men det går bra med större former också som långpanna. Men runt de måtten skulle jag försöka hålla mig.

Efter första gången så kommer du snabbt få en känsla för hur du vill att din nästa focaccia ska vara sett till form och storlek, det är lite personlig preferens med önskad höjd etc.

Använder du en större panna bör du låta den jäsa lite längre så den får bra volym!

Lycka till och kommentera gärna i receptet hur allt gick sen, vore kul att höra!

/Ash

Ash @ Pizzakit.se

Tänkte baka imorgon men jag undrar vilken storlek på plåten/formen🤔

Marith

@Sandra Låter som det blir en riktigt bra bjudning!

Rekommenderar en bra plåt med en riklig mängd olivolja för bästa resultat. Det som händer då är att botten av focaccian nästan friteras lite i olivoljan och skapar en krispig, smakrik och gyllenbrun botten.

Med det sagt skulle jag ändå säga att det absolut går att använda bara bakplåtspapper och få till en bra focaccia, om du menar att du tänkt skippa olivolja i botten. Men det kommer såklart skilja sig en del från receptet.

Du får gärna återkomma med resultatet!

Ash @ Pizzakit.se

Hej! Super bra recept!
Ska göra en ny sats på lördag till vår bjudning, kan man lägga den på bakplåtspapper på en plåt istället?

Sandra Göransson

@Kany Så kul att du ska prova receptet, det kommer bli superbra!

I steg 5 tar det för mig oftast ett par timmar i rumstemperatur för att nå önskad höjd i långpannan. Ibland går det snabbare, ibland tar det längre tid – det beror på flera faktorer som rumstemperatur, mängd jäst och hur aktiv degen är.

För att vara på den säkra sidan, räkna med mint 3–4 timmar.

Du behöver egentligen inte göra något aktivt under tiden, mer än det som står. Ett tips är att uppmärksamma om degen når kanterna i din form. Om den inte gör det, stretcha den försiktigt tills den når ut och låt den därefter ligga tills den vuxit till 2-3 cm i höjd.

När du testat att baka det här focacciareceptet en gång kommer du sedan kunna optimera och förstå de små skillnaderna i tid, jäsning, och storlek på form etc. Då blir det både roligare och enklare!

Du får jättegärna höra av dig om resultatet och bara hojta till om du behöver mer hjälp när som helst! 🙂

/Ash

Ash @ Pizzakit.se

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.