
Snabb pizzadeg - Pizza på bordet inom en timme
En snabb pizzadeg med jäst för dig som har bråttom men fortfarande vill servera en pizza som faktiskt är god. Med det här receptet är vi i mål från start till slut på knappt en timme, vilket klassas som en snabb pizzadeg. Vi vill ju fortfarande imponera, så receptet är utvecklat för att inte tumma på kvaliteten.
Min bästa pizzadeg tar ungefär 24 timmar, så att få ner tiden till endast 1 timme och ändå uppnå gott resultat är en prestation i sig.
Trots att det här är en snabb pizzadeg så går det faktiskt att få till den riktigt bra och jag vågar till och med lova att det kommer bli gott! Pizza blir som bäst när den får god tid på sig att jäsa, men även den som har ont om tid ska kunna bjuda på en god, snabb pizza – tycker jag.
Vetemjöl special eller Tipo 00-mjöl?
Det är inte ovanligt att fråga sig vilket mjöl som passar bäst när man ska baka pizzadeg samma dag. I det här receptet har jag valt vetemjöl special, men båda fungerar lika bra.
Du kan göra en italiensk snabb pizzadeg med tipo 00 också. Kolla i så fall hur starkt mjölet är, vissa används enbart för längre jästider. Ett bra märke för detta recept är Caputo. Har du båda sorterna så kan du med fördel blanda halva mängden vetemjöl special med Caputo tipo 00 i det här receptet.
Snabb pizzadeg behöver mer jäst
Vi är ju vana vid att en napolitansk pizza har en väldigt liten mängd jäst, eftersom den jäser över så lång tid. Det som skiljer sig i det här receptet är just mängden jäst. Snabbjäst pizzadeg kräver mer jäst eftersom den ska bli färdig på så kort tid, men ändå få bra smak.