Detroit style pizza recept

Detroit style pizza recept - Amerikansk pan pizza

Detroit-style pizzan blev inte helt otippat till i Detroit redan 1946, i baren Buddy's Rendezvous. Delägaren Gus Guerra använde sig av närliggande billeverantörers droppbrickor som pizzapanna eftersom vanliga bakplåtar inte lämpade sig för ändamålet.

Resultatet blev en riktigt matig pizza med focaccia-liknande botten, ost som nästintill friterats i kanterna och tomatsås på toppen. Detroit style pizza är tillfredsställande att äta och levererar mycket smak och konsistens. Det är som en uppgraderad version av Siciliansk pizza, även känt som mormorspizza.

Baren som startade allt finns kvar än idag, men är istället ett hett pizzahak som heter Buddy's Pizza och håller sig trogen sina Detroit pizzor.

Vad är Detroit style pizza?

Detroit style pizza är en tjockare American pan pizza som bakas i en typ av långpanna och toppas traditionellt med ost, pepperonikorv och tomatsås, i den ordningen.

Det som skiljer Detroit pizza från traditionella pizzor som napolitansk pizza eller New York-style pizza är den rektangulära formen i kombination med dess tjocka, luftiga botten och den rätt unika metoden att toppa pizzan på.

Även sättet den tillagas på sticker ut lite, bland annat att tomatsåsen är överst men också sättet man trycker extra ost mot kanterna av pannan. Detta för att bilda härligt krispiga och karamelliserade kanter känt som frico, något jag kommer förklara mer senare.

Redskapen som används till Detroit pizza

Så, nu till de redskap du behöver för att få till en Detroit style pizza hemma. En del av dessa verktyg har du kanske redan läst om i något av mina andra pizzarecept, men om inte kan du kika in där också för ytterligare inspiration.

Gillar du att baka pizza och bröd så har du nog redan ett pizzastål hemma, vilket är toppen. Om du inte har ett, så rekommenderar jag något av mina populära pizzakit där du får det du behöver i praktiska kit - både smidigt och förmånligt.

Detroit pizza pan med lock

En Detroit pizzapanna med lock är kanske det viktigaste redskapet för att få till en äkta Detroit style pizza. Tack vare locket kan du använda den för att jäsa degen direkt i pannan som du sedan ska baka ut i. Går till och med att använda för att laga lasagne och annat, som focaccia också. Om du bara ska ha ett av alla redskap i den här listan, så är det den här pizzaformen för just det här receptet.

Pizzastål

För en Detroit style pizza behövs inte samma nivå av värme som en napolitansk pizza. Långt ifrån, faktiskt. Trots det är ett pizzastål toppen även här och något jag rekommenderar starkt. Ställ din Detroit pizza pan på ett stål för att baka den jämnare och få en betydligt krispigare botten. Värmen underifrån gör att olivoljan nästan friterar pizzans undersida. Stålet hjälper verkligen till med frasigheten vi är ute efter i det här receptet.

En större spatel/stekspade

Inte en självklarhet, men underlättar markant när du väl ska lyfta ut pizzan ur långpannan. En stor och rejäl spatel täcker större delen av pizzans undersida vilket gör lyftet enklare och minskar risken att pizzan böjs eller bryts.

Degskrapa

Används för att lättare hantera blötare degar genom att skrapa upp och forma, vilket blir smidigt när man får in tekniken. Delar även upp degar och skrapar rent skärbrädor.

Köksvåg

Jag skriver alltid mina recept i vikt, för det ger dig i slutändan ett mycket bättre resultat. Decilitermått är ojämna och även om det fungerar okej för vissa enkla recept som pannkakor, gör en köksvåg under när det kommer till bakning. Varje gram räknas. Du minimerar dessutom stök då du bara kan ställa en bunke på vågen och måtta varje ingrediens direkt i bunken.

Köksmaskin eller bunke

Vi kommer behöva att röra ihop degen och knåda den lite, och då kommer en köksmaskin väl tillhands. Den gör jobbet mycket lättare, och för den som har plats och budget så är det en väl värd investering. Annars fungerar det bra med en metallbunke, (gärna med silikonbotten så den inte glider), men då krävs det mer handarbete.

Avsvalningsgaller

Inget måste, men när du precis lyft upp din Detroit style pizza ur formen så ska den helst stå så att botten får luftas lite och krispa till sig innan den flyttas till skärbräda för att skäras upp.

    star
    Tillbaka till blogg

    Lämna en kommentar

    Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.