Detroit-style pizzan blev inte helt otippat till i Detroit redan 1946, i baren Buddy's Rendezvous. Delägaren Gus Guerra använde sig av närliggande billeverantörers droppbrickor som pizzapanna eftersom vanliga bakplåtar inte lämpade sig för ändamålet.
Resultatet blev en riktigt matig pizza med focaccia-liknande botten, ost som nästintill friterats i kanterna och tomatsås på toppen. Detroit style pizza är tillfredsställande att äta och levererar mycket smak och konsistens. Det är som en uppgraderad version av Siciliansk pizza, även känt som mormorspizza.
Baren som startade allt finns kvar än idag, men är istället ett hett pizzahak som heter Buddy's Pizza och håller sig trogen sina Detroit pizzor.
Detroit style pizza är en tjockare, rektangulär American pan pizza som bakas i en typ av långpanna och toppas traditionellt med ost, pepperonikorv och tomatsås, i den ordningen.
Det som skiljer Detroit pizza från traditionella pizzor som napolitansk pizza eller New York-style pizza är den fyrkantiga formen i kombination med dess tjocka, luftiga botten och den rätt unika metoden att toppa pizzan på.
Även sättet den tillagas på sticker ut lite, bland annat att tomatsåsen är överst men också sättet man trycker extra ost mot kanterna av pannan. Detta för att bilda härligt krispiga och karamelliserade kanter känt som frico, något jag kommer förklara mer senare.
Redskapen som används till Detroit pizza
Så, nu till de redskap du behöver för att få till en Detroit style pizza hemma. En del av dessa verktyg har du kanske redan läst om i något av mina andra pizzarecept, men om inte kan du kika in där också för ytterligare inspiration.
Gillar du att baka pizza och bröd så har du nog redan ett pizzastål hemma, vilket är toppen. Om du inte har ett, så rekommenderar jag något av mina populära pizzakit där du får det du behöver i praktiska kit - både smidigt och förmånligt.
En Detroit pizzapanna med lock är kanske det viktigaste redskapet för att få till en äkta Detroit style pizza. Tack vare locket kan du använda den för att jäsa degen direkt i pannan som du sedan ska baka ut i.
Går dessutom att använda för att laga lasagne, baka bröd och mer. Jag rekommenderar att spana in mitt focaccia recept om du vill använda pannan till mer än pizza. Om du bara ska ha ett av alla redskap i den här listan, så är det den här pizzaformen för just det här receptet.
För en Detroit style pizza behövs inte samma nivå av värme som en napolitansk pizza. Långt ifrån, faktiskt. Trots det är ett pizzastål toppen även här och något jag rekommenderar starkt. Ställ din Detroit pizza pan på ett stål för att baka den jämnare och få en betydligt krispigare botten. Värmen underifrån gör att olivoljan nästan friterar pizzans undersida. Stålet hjälper verkligen till med frasigheten vi är ute efter i det här receptet.
En större spatel/stekspade
Inte en självklarhet, men underlättar markant när du väl ska lyfta ut pizzan ur långpannan. En stor och rejäl spatel täcker större delen av pizzans undersida vilket gör lyftet enklare och minskar risken att pizzan böjs eller bryts.
Används för att lättare hantera blötare degar genom att skrapa upp och forma, vilket blir smidigt när man får in tekniken. Delar även upp degar och skrapar rent skärbrädor.
Köksvåg
Jag skriver alltid mina recept i vikt, för det ger dig i slutändan ett mycket bättre resultat. Decilitermått är ojämna och även om det fungerar okej för vissa enkla recept som pannkakor, gör en köksvåg under när det kommer till bakning. Varje gram räknas. Du minimerar dessutom stök då du bara kan ställa en bunke på vågen och måtta varje ingrediens direkt i bunken.
Köksmaskin eller bunke
Vi kommer behöva att röra ihop degen och knåda den lite, och då kommer en köksmaskin väl tillhands. Den gör jobbet mycket lättare, och för den som har plats och budget så är det en väl värd investering. Annars fungerar det bra med en metallbunke, (gärna med silikonbotten så den inte glider), men då krävs det mer handarbete.
Inget måste, men när du precis lyft upp din Detroit style pizza ur formen så ska den helst ligga på ett galler så att botten får luftas lite och krispa till sig innan den flyttas till skärbräda för att skäras upp.
Bagarprocent
Bagarprocent (eller Baker’s Percentage) hjälper oss att balansera ingredienserna i degen genom att utgå från att mjölet räknas som 100%. Alla andra ingredienser anges i procent i förhållande till mängden mjöl och vägs alltid i gram för bästa precision.
Min bagarprocent gäller alltid bara själva degen, inte topping eller fyllning. Den finns för att hjälpa dig att skala upp och ner receptet som du vill.
🍕 Bagarprocent för min Detroit pizza
Vatten 75%
Jäst 1,7%
Salt 3,3%
↓
Detroit style pizza recept - Amerikansk pan pizza
Ash
4.7 stjärnor baserat på 21 omdömen
Kategori
Pizza
Kök
Amerikanskt
Receptförfattare
Ash
Portioner
1 pizza
Förberedelse
24 timmar
Tid
20 minuter
Ingredienser
12
Den här typen av pan pizza kan vara en riktig craving. Den känns lite rustik men samtidigt bekant. Detroit style pizza är helt enkelt värmande comfort food i sitt bästa format.
Jag är glad över att ha fått till ett recept som både respekterar originalet men också kunnat anpassas för svenska kök. Det är målet med alla mina recept, och med mina detaljerade steg för steg vill jag göra det lättare att följa med där hemma.
Förbered alla ingredienser. Väg ditt mjöl, jäst och salt. Väg vattnet i en tillbringare för att underlätta steg 1.
Gör tomatsås: Ta fram en liten kastrull och häll i en skvätt olivolja. Medelvärme. Fräs riven vitlök, chilipulver (eller chili flakes), lökpulver, vitlökspulver och torkad oregano. Efter någon minut när du känner aromerna tillsätter du krossade tomater och socker. Koka upp i ca 15 minuter och addera salt på slutet. Låt stå i kylen tills tomatsåsen ska användas.
Rör ihop till en deg
Lös upp jästen i tillbringaren med vatten. I en separat bunke eller direkt i köksmaskinens bunke: häll i allt mjöl (vänta med saltet).
Tillsätt först halvan av vattnet från tillbringaren medan du startar maskinen eller rör om för hand. Detta kommer absorberas snabbt. Därefter kan du tillsätta lite av vattnet i taget medan du rör om tills tillbringaren är tom. Låt detta ta ca 5-10 minuter.
Tillsätt salt och blanda in
Nu kan du tillsätta saltet och fortsätta röra om/köra maskinen ett par minuter till för att få jämn spridning av saltet.
Vila, vik och kalljäs
Låt degen vila i 30 minuter lufttätt. Därefter kan du börja stretcha och vika den för hand direkt i bunken för att hjälpa degen bygga mer gluten. Dra degen från ena änden till andra och vik. Repetera detta 2-3 gånger. Du kommer känna att degen bildar gluten och blir lättare att bearbeta för varje gång.
Förvara därefter degen lufttätt och ställ in den i kylen över natten för att kalljäsa.
Dag 2: forma till boll och jäs i form
Ta ut degen och forma den till en boll med instoppad botten, likt en vanlig stor pizzadeg. Pensla din Detroit pizzapanna eller den form du valt att använda med olivolja och se till att du penslar både botten och kanterna.
Flytta sedan över degen till pannan/formen och se till att det är lufttätt med lock eller plastfolie. Proofa (jäs) degen i formen i ungefär en timme.
Forma degen efter pannan och vila
Nu har glutentrådarna i degen slappnat av lite och lagt sig mer. Börja forma degen lite lätt med händerna genom att trycka ut eller dra i den lite. Tänk på att du vill ha en jämn fördelning av degen i pannan.
Repetera detta steg med att först jäsa lufttätt och sedan forma varje halvtimme ca 2-4 gånger tills degen ligger jämnt fördelad i hela pannan och fyllt alla hörn naturligt.
Jäs till önskad höjd
Fortsätt att jäsa degen i formen tills du uppnår en höjd på ca 1,5-2 cm (den kommer även puffa upp sig ytterligare när du bakar den).
Fördela topping och baka ut en gång
Vi kommer att baka pizzan i två omgångar. Riv halva mozzarellafilén och skär upp den andra halvan i små kuber.
Börja med att först fördela pepperonikorven på pizzans botten. Ta sedan halva mängden riven ost och sprid ut jämnt fördelat över hela pizzan och lite lätt på kanterna.
Baka pizzan i 7-8 minuter (ca halva totala tiden) på 250-260 grader och ta sedan ut den igen.
Resterande toppingar och baka ut igen
Ta nu resterande delen av den rivna osten och tryck/lägg försiktigt in den längs formens kanter (bränn dig inte, formen är varm!).
Fördela den resterande osten (i kuber) över pizzan och häll på 2-3 tjockare raka ränder av tomatsåsen.
Baka av pizzan ytterligare ca 7-8 minuter igen tills du tydligt ser att osten runt kanterna antagit en mörkare, karamelliserad färg samt att pizzans mitt också fått fin färg.
Skär upp och servera
Ta ut formen ur ugnen. Lyft ut din färdiggräddade pan pizza och lägg den på ett avsvalningsgaller för att botten inte ska förlora sin krispighet. Toppa med lite torkad oregano.
Skär upp den i tydliga fyrkanter, och servera din Detroit style pizza medan den är rykande het.
Anteckningar
Här läser du mina anteckningar som jag kontinuerligt fyller på med användbar information, för dig som är ute efter mer kunskap och möjlighet till ytterligare förbättringar när du bakar pan pizza av det här slaget.
Toppingtips
Vill du ha mer topping på din Detroit pizza? Låt kreativiteten flöda! I det här receptet har jag pepperonikorvskivor på botten av pizzan, men du kan med fördel toppa med ännu mer pepperoni efter första omgången i ugnen. Använd helst en pepperonisort som kupar sig när den tillagas.
Osten
Traditionellt sett ska en äkta Detroit style pizza toppas med Wisconsin brick cheese. Detta är dock inte något som finns tillgängligt i Sverige (vilket är fallet med många amerikanska ostar).
Därför har jag valt att ersätta brick cheese med mozzarellafilé (torr mozzarella i block). Hittar du en kortlagrad cheddar så kan du blanda även den med mozzarellan för en bättre balans.
Du kanske undrar hur det ska gå till att trycka in riven ost längs kanterna i en het pizzaplåt som precis kommit ut ur ugnen. Om du är försiktig under den här processen så behöver du inte oroa dig. Är du orolig ändå så går det givetvis bra att använda ett redskap, till exempel en liten värmetålig spatel för att trycka till osten lite. Det är ett viktigt steg för att få till den krispiga, karamelliserade frico-osten som är Detroit-pizzans signum.
Pizzaformen
Har du ingen form men vill försöka dig på Detroit style pizza ändå? Då rekommenderar jag att du först och främst använder en gjutjärnspanna om du har det, så får det bli en rund pizza. Helst med så höga kanter som möjligt.
Annars går det även med andra former som aluminium eller stål (även glas). Jag upplever att det inte riktigt blir samma resultat, bland annat mindre krispigt, men gott oavsett.
Jäsning
Vill du jäsa degen ute ännu längre än det som är angivet i receptet går det också hur bra som helst. Kanske vill du exempelvis använda en mindre mängd jäst och låta degen jäsa längre dag 2 medan du proofar den i formen.
I så fall har jag ett riktigt bra tips! När du kommit till delen i processen där degen ligger i formen och jäst ut sig längs alla kanter (när den börjar jäsa till sig mer på höjden istället) häller du på 2-3 matskedar spad från tomatsåsen över degen och sprider ut det lite. Detta förebygger att degen torkar ut och och ger den dessutom en mjuk insida när vi bakar ut den i första omgången.
Vi vill alltid ha en krispig utsida och en mjuk, fluffig och smakrik insida för den här sortens panpizza.