smashed burger

Det enda smashburger recept du behöver

Smashburgertrenden i Sverige är evig och det finns gott om recept där ute. Jag tycker att det saknas ett recept som förklarar allt detaljerat för den som verkligen vill förstå och ta sin smashburger till nästa nivå.

Jag bestämde mig därför för att ta fram ett smashed burger recept som visar dig steg för steg hur enkelt det är att göra en riktig smashburger hemma med konsekventa resultat. Här har jag spenderat mycket tid på att testa mig fram för att skapa ett recept där alla delar är så detaljerat förklarade som möjligt.

  • 🍔 Hoppa direkt till receptet!
  • 🔧 Lär dig allt om redskapen
  • 🎓 Bli en expert på tekniken
  • Notera att det här är ett väldigt omfattande recept, så använd snabblänkarna ovan om du vill hoppa till specifika delar.

    I det här receptet delar jag med mig av alla mina insikter, från val av kött och tillbehör till de bästa redskapen och teknikerna för att få till den ultimata smashburgaren.


    Smashed burger redskap - Välj rätt utrustning!

    Vi ska strax gå igenom receptet, men innan dess så rekommenderar jag att du kikar på listan nedan där jag förklarar vilka redskap som är bra att ha och varför, samt vilka alternativ som finns. Om du redan har köpt ett smashed burger kit och bekantat dig med redskapen så kan du givetvis hoppa över den här delen.

    Stekbord med handtag

    Om du planerar att göra smash burgers till fler personer än dig själv, så tycker jag att det är vettigt att ha ett gediget stekbord. Då får du plats med fyra burgare på en gång (eller fler om du har större stekbord).

    Ett välgjort stekstål tål hög värme och fungerar på alla sorters spishällar, grill, och öppen eld. Det går dessutom att använda till annat än burgare, såsom pizza och brödbak. Handtagen underlättar när du ska lyfta det tunga stekbordet från hällen.

    Som alternativ kan du använda dig av en stekpanna i gjutjärn, men rostfritt stål fungerar också. Det lämpar sig bra om du enbart ska smasha burgare till dig själv, eftersom det inte ryms mer än två smashburgare även i större pannor.

    Använd aldrig non-stick för smashburgers. Dessa tål inte hög värme och bildar ingen krispig yta på köttet.

    Stekspade eller skrapa

    En viktig del i smashburgerprocessen är stekytan på pucken. För att verkligen få till den krävs det att du som ovan nämnt inte använder non-stick, men också att du har ett redskap som hjälper dig att skrapa loss burgaren från ditt stekbord. Den kommer nämligen att fastna, men det är det vi vill. Då bildas det en krispig stekyta tack vare maillardeffekten.

    Även om vi vill att smashburgaren ska fastna i stekbordet, så vill vi inte att den fina stekytan stannar kvar när vi lyfter pucken. För att undvika detta behöver vi med hjälp av t.ex. en stekspade skrapa under köttet för att få med hela ytan när den lyfts upp från stekstålet eller pannan.

    Om du är van vid nonstick-pannor kan det kännas obekvämt och onaturligt att skrapa loss mat, men jag kan försäkra dig om att ett stekbord i kolstål är gjort för att tåla det. Likaså gjutjärn och stålpannor.

    Smashjärn

    Det finns flera sätt att smasha burgare på. Jag kan tycka att det är särskilt smidigt att använda ett smashjärn. Dessa har en slät undersida och tillräckligt med tyngd för att underlätta smashandet. Du kan även använda dig av en kastrull, men se då till att undersidan är ren och lite inoljad, alternativt att du har en bit bakplåtspapper på burgaren innan du pressar ned, så att inte köttfärsen fastnar på kastrullen.

    När du ska göra smashed burgers gäller det att pressa till ordentligt, jämnt, och hela vägen ner. Då hjälper den extra vikten som ett smashburger järn har. Om du har en större och tjockare stekspade så fungerar det också, men då kan det vara bra att ha handskar och något att pressa ned på ovansidan av stekspaden. På så vis får du mer kraft och undviker samtidigt hett fettstänk på händerna.

    Smältkupol

    Inget får osten på din smashburger att smälta som en smältkupol. Det är visserligen ett redskap som går att leva utan, men tillför samtidigt det lilla extra för att få till en perfekt burgare. Så snart du har vänt din smashburgare på stekbordet så lägger du på osten och smältkupan ovanpå. Jag rekommenderar en smältkupol på ø12 cm för vanliga 90 gram cheeseburgare.

    Vill du att osten ska smälta ännu snabbare så hjälper det att droppa lite vatten bredvid burgaren innan du lägger över smältkupan. Då bildas det mer ånga som får osten att smälta på några sekunder. En smältkupol på ø20 cm underlättar detta.

    Det går även utmärkt att använda smältkupan som en serveringskupol för alla möjliga mindre maträtter.

    Infraröd termometer

    Vill du göra det så enkelt som möjligt för dig så är en digital infraröd termometer rätt verktyg. Med den här typen av termometer kan du på en tredjedels sekund mäta temperaturen på en yta bara genom att peka och klicka  lasern sköter resten.

    Så varför ska du ha en till dina smashburgers? Genom att se exakt vilken temperatur som stekbordet har så får du reda på när det är dags att smasha, samtidigt som du ser till att stekbordet håller temperaturen genom hela matlagningsprocessen. Notera att en IR-termometer inte är ett måste, men det är ett verktyg som generellt är bra att ha med många användningsområden.

    All utrustning du behöver i ett paket

    Jag har tagit fram tre olika kit för smashburgers. Det som skiljer dem åt är storleken på stekbordet. Klicka dig vidare nedan, välj rätt kit för dig och börja smasha burgare hemma!

    Här hittar du våra populära smashburger kit.

    smashburger kit

    Recept - Så gör du perfekta burgaren hemma

    När du väl har fått tag på rätt smashburger redskap så är det enkelt att göra bra burgare hemma. För att det ska bli så gott som möjligt finns det dock flera faktorer att ha i åtanke, där några av dem är viktigare än andra, och ett par är helt väsentliga.

    Givetvis kommer jag att gå igenom precis varje komponent så att du inte missar något. Här får du reda på allt du behöver veta om varje moment, hur viktigt det är för helheten, och varför. Målet är att du ska bli självsäker nog att kunna göra den perfekta smashburgaren i framtiden genom att förstå vad som gör dem så goda.

    • Värme - Hög värme, alltid. Det är ett måste när du ska smasha burgare. Den höga värmen behövs för att sätta igång maillardeffekten, vilket frambringar den krispiga ytan vi vill åt. Det är även därför jag rekommenderar ett kärl som tål den höga temperaturen.

      Vilken temperatur exakt ska man ha för smashed burgers? Ungefär 300 - 320 °C rekommenderas, för det behöver som sagt vara riktigt hett. Till skillnad från ugn är det inte lika lätt att hålla koll på temperaturen i en gjutjärnspanna eller på ett stekbord, och det är då en infraröd termometer blir extra användbar. Läs mer om verktyget ovan.

    • Storlek - Precis som med chocolate chip cookies, så har storleken på puckarna en ganska betydande roll. Jag tycker att 80-90 g är lagom, men max 100 g. Burgaren ska helst sticka ut högst 1 cm utanför brödet, så du kan behöva anpassa storleken på puckarna beroende på vilket bröd du har.

      En köksvåg fungerar utmärkt för att få till en konsekvent vikt, men efter ett tag klarar du det säkert med ögonmått. Misstaget många gör är att de har för mycket köttfärs och inte pressar ned det tillräckligt, vilket leder till för tjocka smashburgare.

    • Kött - Det här är den viktigaste komponenten i burgaren. Fetthalten i kombination med kvalitet av kött avgör hur bra slutresultatet blir. Om du har för låg fetthalt så blir din smashburgare torr och smaklös. Köttet bör även spela huvudrollen - sikta på bra kvalitet för bättre resultat. Fetthalten ska helst ligga på 20-30%. Jag kan därför rekommendera att besöka en kötthandlare. I Stockholm handlar jag oftast från Kötthallen, och de är även tillgängliga online.

      Du kan även mala ditt kött hemma i en kvarn. En vanlig men stabil blandning är högrev och oxbringa. Utöver det kan du blanda i andra detaljer som förhöjer smaken och ökar fetthalten, såsom entrecôte. Det går också bra att tillsätta talg och bacon.

    • Bröd - Sveriges matbutiker är inte alltid jättebra när det kommer till hamburgerbröd. De vanligaste alternativen är ofta torra och saknar struktur, vilket gör att de faller isär vid användning.

      Här kan jag istället tipsa om två specifika produkter. Det absolut bästa valet i dagsläget är Martin’s Potato Rolls, som nyligen landat i Sverige. De har en klassisk smak och bra struktur.

      Även Garant American Style Soft Bun med sesamfrön eller Brioche Hamburgerbröd fungerar utmärkt. Det går givetvis även bra att baka eget, exempelvis en potato bun eller briochebröd. Kom ihåg att alltid rosta/steka brödet i smör för att skapa en barriär mot fukt, samtidigt som du förhöjer smaken. Ta fram smöret i god tid så att det blir lättare att bre.
      Humburgerbröd som steks i smör på stekbord
    • Ost - Tricket är att osten ska ha bra smältegenskaper. En klassisk amerikansk cheddar kanske avskräcker vissa, men det är vad de bästa burgarställena i världen använder sig av.

      Jag föredrar hamburgerostarna från Väddö Gårdsmejeri, men även ICAs cheddarost fungerar. Alternativt ett storpack burgarost från grossister som Martin & Servera eller Shake Shack på nätet.

      Vissa kanske föredrar mer smak, och då finns det även hyfsat bra hamburgerost för det ändamålet, t.ex. från Castello. Då är det särskilt bra att ha en smältkupa till hands, eftersom lagrade ostar inte smälter bra på egen hand.

    • Tillbehör - Less is more, brukar jag säga. Här väljer du givetvis själv vad du vill ha på din smashburger, men bäst blir det när det fortfarande går att känna smaken av köttet. Majonnäs, ketchup, amerikansk gul senap (French’s Yellow Mustard), lök, pickles är standard.

      Det är helt upp till dig vad du vill ha på. När du väl fått in tekniken så kan du börja variera tillbehören. Om du däremot spenderat lite extra på fint kött så är det vettigt att inte ha på alltför mycket.

      Jag tycker ofta att jag ser recept på nätet som har på alldeles för mycket toppings på burgaren, vilket gör den så stor och hög att den enbart kan ätas med kniv och gaffel - och då har något verkligen gått snett.

    Förslag på tillbehör till smashed burger

    Som ovan nämnt bör du inte ha alltför många tillbehör, utan istället låta köttsmaken träda fram. Med det sagt så finns det en mängd olika tillbehör du kan toppa burgaren med. Här är några exempel på tillbehör du kan ha på din smashed burger:

    • BBQ-sås
    • Chilimajonnäs
    • Bacon
    • Stekt ägg
    • Salladsblad (t.ex. roman)
    • Jalapeños
    • Grillad ananasskiva
    • Ruccola
    • Babyspenatblad
    • Picklad rödlök

    Jag rekommenderar att inte lägga på mer än 1-2 toppings utöver såserna och osten, då det resulterar i att smashburgaren blir för stor, svåräten och kladdig. Dessutom faller den lättare isär, och smakerna blir för diffusa. Berätta gärna vilka tillbehör du gillar att ha på dina smashburgare!

      star
      Tillbaka till blogg

      8 kommentarer

      Det här måste vara det bästa receptet på smashed burger. Jag hade bara rödlök hemma men det gick bra det med.

      Johan

      Följde receptet och fick till slut tag på Martins potato rolls. Vilken skillnad!! Tack 🌟

      Linda

      Riktigt bra recept. Kidsen älskade burgarna

      Ehsan

      @Linn Tack! När jag får feeling brukar jag göra den här dressingen som är lite mer åt det klassiska hållet.

      - 1 dl majonnäs
      - 0,5 dl bostongurka eller finhackad inlagd gurka
      - 1 msk chilisås eller ketchup
      - 1 msk gul senap
      - 1 krm vitlökspulver
      - 1 krm paprikapulver

      Blanda allt och smaka av med salt och peppar!

      Vill du ha lite sting och hetta kan jag rekommendera en liten nypa cayennepeppar eller att byta ut lite av chilisåsen/ketchupen mot srirachasås.

      Tack för feedbacken! Kommer lägga till tips på dressing i receptet också så att det finns där.
      /Ash @ pizzakit.se

      Ash

      Bra recept och gillar att det ger mycket info. Har du tips på någon god hamburgerdressing?

      Linn

      Lämna en kommentar

      Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.