En snabb pizzadeg med jäst för dig som har bråttom men fortfarande vill servera en pizza som faktiskt är god. Med det här receptet är vi i mål från start till slut på knappt en timme, vilket klassas som en snabb pizzadeg. Vi vill ju fortfarande imponera, så receptet är utvecklat för att inte tumma på kvaliteten.
Min bästa pizzadeg tar ungefär 24 timmar, så att få ner tiden till endast 1 timme och ändå uppnå gott resultat är en prestation i sig.
Trots att det här är en snabb pizzadeg så går det faktiskt att få till den riktigt bra och jag vågar till och med lova att det kommer bli gott! Pizza blir som bäst när den får god tid på sig att jäsa, men även den som har ont om tid ska kunna bjuda på en god, snabb pizza – tycker jag.
Det är inte ovanligt att fråga sig vilket mjöl som passar bäst när man ska baka pizzadeg samma dag. I det här receptet har jag valt vetemjöl special, men båda fungerar lika bra.
Du kan göra en italiensk snabb pizzadeg med tipo 00 också. Kolla i så fall hur starkt mjölet är, vissa används enbart för längre jästider. Ett bra märke för detta recept är Caputo. Har du båda sorterna så kan du med fördel blanda halva mängden vetemjöl special med Caputo tipo 00 i det här receptet.
Snabb pizzadeg behöver mer jäst
Vi är ju vana vid att en napolitansk pizza har en väldigt liten mängd jäst, eftersom den jäser över så lång tid. Det som skiljer sig i det här receptet är just mängden jäst. Snabbjäst pizzadeg kräver mer jäst eftersom den ska bli färdig på så kort tid, men ändå få bra smak.
↓
Snabb pizzadeg recept
Ash
5.0 stjärnor baserat på 6 omdömen
Kategori
Pizza
Kök
Italienskt
Portioner
4 pizzor
Förberedelse
60 minuter
Tid
10 minuter
Äntligen ett recept på snabb pizzadeg som inte har konsistensen av en kartongbit! I det här pizzareceptet så har jag jäst, för jag tycker inte det går att få till något som smakar bra annars. Snabbjäst pizzadeg utan jäst eller med bakpulver är helt enkelt inte samma sak, och därför kan jag inte rekommendera det.
Vi får ihop den här degen på bara en timme, men om det skulle vara så att du har mer tid över så blir den ännu godare och luftigare om du jäser den en extra timme eller två. Notera att du i så fall bör minska mängden jäst något (se anteckningar längre ner för tips).
Resultatet blir en pizzadeg som på pizzeria, men både billigare och godare. Lämna en kommentar längst ner med frågor eller feedback så återkommer jag så snart jag kan!
Börja med att väga alla ingredienser: Mjöl, jäst, salt, socker, och förbered ett par matskedar olivolja till senare. Väg och fyll en tillbringare med rumstempererat vatten.
Rör ihop till en deg
Häll ner mjölet i en bunke eller köksassistent. Lös upp jästen i tillbringaren med vatten. Häll sedan ned lite av vattnet i taget i mjölet medan du rör om tills det bildas en deg.
Addera salt och socker
När degen gått ihop sig lite så kan du nu hälla ner saltet och sockret, och blanda in det.
Forma till en stor degboll
När degen gått ihop sig så formar du den till en stor degboll och smeta in lite olivolja för att släta ut degen och undvika att den torkar ut. Jäs den lufttätt i ca 10 minuter.
Dela degen i 4 delar, bolla och jäs
Nu kan du skära upp degen i fyra delar och bolla dem. Se till att degbollens botten är helt försluten genom att nypa ihop under. Förvara dem i separata jäsburkar och jäs dem lufttätt i minst 50 minuter.
Om du har ett pizzastål så kan du förvärma ugnen med stålet redan nu, på maxvärme, medan pizzadegen jäser.
Kavla och baka ut pizzan
Sträck eller kavla ut pizzadegen till önskad storlek, ungefär 30 cm. Toppa den med en slev tomatsås och riven ost.
När stålet är varmt så är det dags att baka ut pizzan. Grädda den i 5-8 minuter på minst 250 grader (eller så mycket din ugn tillåter) tills du ser att kanterna på degen antagit en tydlig färg och toppingen är färdiggräddad.
Servera och imponera gästerna med en snabbjäst pizzadeg!
Anteckningar
Läs mina anteckningar för att optimera din snabba pizzadeg ytterligare, eller felsöka om något inte stämmer. Självklart kan du också hojta till i kommentarsfältet nedan om det är något!
Jäsning
Går jäsningen långsamt? För att skynda på jäsningsprocessen lite kan du förvara jäsburkarna i en avstängd ugn. Där är det alltid någon grad varmare vilket påskyndar jäsningen något.
Minska mängden jäst något om du har några timmar extra att jäsa degen. För t.ex. 3-4 timmar jäsning använder du 18 gram jäst istället för 25.
Även årstiden spelar roll och påverkar jästmängden. Generellt så jäser deg snabbare under sommarhalvåret jämfört med vinterhalvåret. Utgå därför alltid från att du vill att degbollen ska jäsa sig dubbelt så stor innan du bakar ut den.
Har du inga jäsburkar? Jäs degen i de skålar du har hemma. Det viktiga är att du förvarar degbollarna lufttätt under jäsning. Förslut med t.ex. plastfolie om du inte har lufttäta lock till dina skålar.
Degen
Du behöver egentligen inte ha en kavel för att stretcha ut den här pizzadegen. Använd istället händerna och lägg degen över knogarna medan du stretchar ut pizzan eller roterar den på bakbordet, som med en vanlig pizza, om du är bekväm med att göra det.
Anledningen till att en kavel kan vara bra är för att en snabb pizzadeg inte jäst särskilt länge och inte blir lika medgörlig när den ska stretchas ut, som en deg som jäst längre annars är. Oavsett vilken metod du väljer så behöver du mjöla in pizzadegen rikligt innan du bakar ut den.
Baka
Har du inget pizzastål? Vänd då i så fall en vanlig ugnsplåt uppochned. Det fungerar för snabb pizza, men jag rekommenderar starkt att införskaffa ett stål om du gillar att baka pizza och bröd. Det är en väl värd investering som håller livet ut.
Har du frågor om vilket pizzastål som passar dig bäst kan du kontakta mig i kommentarerna nedan eller via email/chatt.