Focaccia recept

Mitt bästa focaccia recept

Vill du göra saftig focaccia? Krångla i så fall inte till det! Här kommer en enkel version som jag lovar kommer klå de allra mest avancerade recepten utan extra ansträngning. Mitt bästa focaccia-recept är nämligen kalljäst och knådfritt – resultatet blir ett riktigt fluffigt bröd!

Doppa direkt i olivolja, salt och peppar som förrätt, servera den som komplement till en huvudrätt, eller gör succé genom att fylla focaccian och bjuda på en dundermacka. Det här är äkta italienskt bröd – otroligt gott, populärt på restaurang och så mångsidigt det kan bli.

Focaccia topping - Varianter och inspiration

Mitt recept på klassisk focaccia är ett stabilt grundrecept som du kan toppa med vad du vill! I receptet nedan valde jag att ha olivolja, rosmarin och flingsalt, men vad mer passar till focaccia? Givetvis ska du få en lista med inspiration på topping:

  • Körsbärstomater, vitlök, basilika och mozzarella
  • Vitlök och färsk oregano
  • Citron, honung och timjan
  • Oliver och ricotta
  • Salvia, vitlök och brynt smör
  • Mozzarella, parmesan, basilika och oregano
  • Potatis, timjan och havssalt
  • Färsk jalapeño och honung

Bara fantasin sätter stopp, egentligen. Kommentera gärna vad du gillar att ha på ditt focacciabröd!

star
Tillbaka till blogg

4 kommentarer

@Kany Så kul att du ska prova receptet, det kommer bli superbra!

I steg 5 tar det för mig oftast ett par timmar i rumstemperatur för att nå önskad höjd i långpannan. Ibland går det snabbare, ibland tar det längre tid – det beror på flera faktorer som rumstemperatur, mängd jäst och hur aktiv degen är.

För att vara på den säkra sidan, räkna med mint 3–4 timmar.

Du behöver egentligen inte göra något aktivt under tiden, mer än det som står. Ett tips är att uppmärksamma om degen når kanterna i din form. Om den inte gör det, stretcha den försiktigt tills den når ut och låt den därefter ligga tills den vuxit till 2-3 cm i höjd.

När du testat att baka det här focacciareceptet en gång kommer du sedan kunna optimera och förstå de små skillnaderna i tid, jäsning, och storlek på form etc. Då blir det både roligare och enklare!

Du får jättegärna höra av dig om resultatet och bara hojta till om du behöver mer hjälp när som helst! 🙂

/Ash

Ash @ Pizzakit.se

Hej!
Väldigt bra recept! Jag tänkte ge mig på den om någon vecka, eller så. Jag undrar över steg 5. Hur lång tid tar det sammanlagt? Är det bara att jag ska se till att den växer till 3 cm, eller ska jag göra något med degen under den tiden?
Tack!

Kany

Absolut utsökt recept🤤. Jag har länge letat efter ett focaccia recept och har äntligen hittat ett som får en plats i min personliga receptbok. Enkla och tydliga instruktioner med produkter som finns i vanliga butiker, särskilt bra eftersom det inte krävs någon köksassistent. Det som imponerade mest på mig var uppmärksamheten på detaljer i receptet, vilket gör det lätt för en självlärd att förstå grunderna. Nästa gång ska jag prova pizza receptet. Tack! 🙂

Senba

Så gott! Tydligt och enkelt recept

Frida

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.